19. mar. 2011

Grydebrød

Dette grydebrød tager et stort afsæt i Camilla Plums "Nix pille brød", som igen er kreeret med inspiration fra New York bageren Jim Lahey, der i sin tid opfandt "No knead" brødet - fremtryllet ved en metode som er ikke mindre end genial!
Som navnet antyder, slipper du for trætte arme og dejfingre - med mindre du er den lykkelige ejer af en røremaskine. Brødet kræver et minimum af din opmærksomhed under tilberedningen, som dog tager ca 17 timer, men ventetiden er bestemt ikke spildt. Resultatet er et vidunderligt alsidigt brød, og jeg anbefaler på det kraftigste at den første lune skive nydes smurt kun med kold smør. 
Jeg har hér tilsat hørfrø og kommen, men der er naturligvis et hav af skønne kombinationer både hvad angår meltype, krydderier, frø, nødder og tørrede frugter der kan tilsættes dejen. Ingredienser (1 brød)
3,5 dL Vand 
10 g gær
1 spsk Honning
12 g Salt
1,5 dL Hørfrø
1-2 spsk Kommen
550 g Mel (ved brug af almindeligt hvedemel - andre meltyper kan kræve mere eller mindre væske)

Fremgangsmåde
Gær, honning og salt røres ud i vandet. Melet tilsættes og dejen røres hurtigt sammen med en ske - det bliver en temmelig klistret dej. Lad dejen hvile under klæde ved stuetemperatur i ca 12 timer.
Vend dejen rundt i skålen med en ske - hvis nødvendigt kan hér tilsættes en smule ekstra mel. Lad dejen hvile i yderligere ca 4 timer. 
Stil en lille støbejernsgryde med låg (diameter ca 20 cm) ind i ovnen og forvarm til 250 grader. Når ovnen er varm, tages gryden ud og drysses med lidt mel i bunden. Dejen dumpes ned i den varme gryde, låget lægges på, ovnen skrues ned til 200 grader og brødet bages i ca 1 time. Brødet er færdigt når det lyder hult ved et let dunk i bunden. Herefter tippes det ud af gryden og køles af på en rist. 
- Og husk så inden for længe at nyde en friskbagt skive med kold smør!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar